Enterokokken: pathogeen of probiotica?

Enterokokken zijn bacteriën die bij mensen voorkomen. De meest voorkomende twee soorten Enterococcus faecalis en Enterococcus faecium hebben een commensalistische relatie hebben met de mens. Dit betekent dat de mens geen voordeel maar ook geen nadeel heeft vanwege de aanwezigheid van de bacteriën. Er zijn echter ook soorten Enterokokken die bacteriele infectie kunnen veroorzaken. Er zijn ook andere soorten die de gezondheid juist ondersteunen en ingezet kunnen worden als probiotica producten. Enterokokken zijn dus mogelijk neutraal, schadelijk of juist gezond voor de mens.

Enterokokken gebruiken als probiotica

Enterococcus Faecium probiotica producten

Enterococcus Faecium

Enterokokken kunnen gebruikt worden als probioticum. Enterokokken bacteriën bevinden zich normaal gesproken in de darmen van de verschillende zoogdieren, waaronder honden en mensen. Het is meestal een gunstige bacterie. Dit betekent dat de meeste Enterokokken samenleven met een organisme (zoals mensen) zonder daarbij kwaad te doen. Integendeel, Enterokokken helpen de gezondheid juist.

De genus Enterokokken zijn van dezelfde orde

Enterococcus faecalis probiotica producten

Enterococcus faecalis

als de Lactobacillen, net zoals de genera Lactobacillus en Streptococcus. Die worden allebei ook gebruikt in probiotica producten voor mensen en honden. Er is meer bewijs voor de gunstige werking van Enterokokken probiotica bij honden, dan bij de mens. Probiotica worden vaak voorgeschreven door dierenartsen in combinatie met antibiotica. De toevoeging van “goede bacteriën” levert een bijdrage tot het verminderen van de negatieve effecten van antibiotica op de darmflora. Probiotica helpen diarree stoppen of verminderen. Diarree is een vaak voorkomende bijwerking van antibiotica.

Enterokokken en darmklachten

Bezoek darmklachten.nl om online een analyse van de darmflora aan te vragen.

Probiotica kunnen ook nuttig zijn voor stress, veranderingen in dieet en andere oorzaken van chronische diarree. Gezonde darmen helpen winderigheid en opgezette buik voorkomen.

Enterokokken gebruiken als probiotica voor honden

Waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom Enterokokkus faecium is aangetoond effectief te zijn bij honden, is omdat het is aangetoond dat het kan blijven leven in de darmen van honden. Een van de problemen met vele andere probiotica bacteriën is dat ze die niet lijken in leven te kunnen blijven in de darm. Voor andere bacteriën zoals Lactobacillus, is er weinig bewijs dat ze blijven bestaan, zodat ze voortdurend ingenomen moeten worden. Met andere woorden, ze lijken geen koloniën te kunnen vormen in de darm.

Enterokokken produceren ook eiwitten die bacteriocines genoemd worden. Bacteriocines zijn een natuurlijke antibiotica. Er worden ten minste 3 bacteriocines geproduceerd door Enterokokkus faecium: enterocin A, enterocin B en enterocin P. Deze bacteriocines doden andere bacteriën – het zijn een soort natuurlijke antibiotica die worden geproduceerd en in de darm.

Van twee van de bacteriocines geproduceerd door Enterokokken wordt gedacht dat ze samenwerken, waardoor ze efficiënter zijn, en in staat zijn om veel soorten bacteriën te doden.

Enterkokkus faecium is momenteel beschikbaar in bepaalde producten, die beiden vaak voorgeschreven door dierenartsen. Op dit moment is Enterokokkus faecium de de meest veelbelovende probioticum voor gebruik bij honden.